Lubię dobry alkohol. I wiem, że Wy także 😉. Często zastanawiam się jak wiele osób sączących whisky potrafi je poprawnie ocenić, czyli degustować.
Postanowiłem powiedzieć coś więcej na temat poprawnej degustacji whisky. W tym tekście będę pisać bezpośrednio o degustacji whisky, nie mówię o tym jak pić whisky i że tylko tak można.
Pewnie rozpoczynając przygodę z whisky, byłeś tam gdzie kiedyś ja. Sączyłeś spokojnie na imprezie Red Label, Passport Scotch czy innego Jacka Danielsa lub Ballantine’s. Jednak pewnie tak jak mnie zapaliła Ci się w głowie lampka, jak pić whisky i wyciągnąć z tego co najlepsze. W tym momencie pewnie już powoli wkraczałeś w świat single malt whisky.
W whisky staram się doceniać więcej poza samym smakiem czy zapachem. Może wyda Ci się, że przesadzam, ale dla mnie to co znajduje się w butelce, jest pewnego rodzaju dziełem sztuki.
Jako konsumenci często nie zdajemy sobie sprawy jak wiele czasu pracownicy destylarni musieli poświęcić dla naszej radości z picia.
Jednak aby stwierdzić czy alkohol dla nas jest dobry, warto odpowiednio się przygotować. Pomijam tutaj rady stereotypowego wujka z wesela, mówiącego o tym, że whisky to można tylko na czysto, bo whisky z lodem i colą to grzech😂. Chodzi mi tutaj o coś więcej, o odpowiednią celebrację, która sprawi, że doznania z analizy sensorycznej zapamiętamy na długo. Zanim zadbamy o atmosferę degustacji, warto ograniczyć wszelkie zapachy pochodzące spoza naszego kieliszka.
Zbyt mocne perfumy lub zapachy innych alkoholi czy gotujących się potraw mogą znacząco obniżyć nasze możliwości wykrywania zapachów, które to chciałyby dostać się do naszego nosa. Pozwólmy im na to i przewietrzmy pomieszczenie. Aby ograniczyć zapachy, które dostają się do naszego kieliszka, warto pomyśleć o kieliszku do degustacji z pokrywką. Pamiętajmy o tym, bo w momencie kiedy whisky spotka się z naszymi ustami, to nawet 80% odczuwanego smaku zawdzięczamy węchowi.
Jest jeszcze coś, co pozwala wczuć się w rolę. Uwielbiam wzbogacić degustację muzyką, zazwyczaj wybieram do tego Bluesa🎶, podczas picia whisky piosenka Whisky moja Żono trafia zawsze jakoś inaczej 😂 .Zawsze też w swoim przyborniku degustatora mam pióro i zeszyt, w którym zapisuję swoje przemyślenia z analizy sensorycznej.
A najbardziej nieocenionym elementem udanej degustacji okazuje się wyborne towarzystwo. Degustacja w gronie przyjaciół, gdzie na bieżąco wymieniamy się odczuciami jest tą, na którą zawsze najbardziej czekam.
Przejdźmy do tego co najważniejsze, czyli do zawartości kieliszka!
Nieważne czy w kieliszku masz whisky whisky torfowe czy delikatne i owocowe single malty. W każdym z przypadków przechodzimy przez takie same etapy.
Po nalaniu whisky do kieliszka, spójrz jaki ma kolor. Zwróć uwagę jak po zamieszaniu zachowuje się utworzona korona. Czy jest raczej wodnista czy ciężka i oleista. Oleista korona podpowiada nam, że trunek może mieć więcej niż 40% oraz, że spotykamy się z czymś torfowym i dymnym. Odpowiadają za to dłuższe łańcuchy węglowodorów.
Następnie przejdź do zapachu. Najpierw delikatnie zapoznaj się z zapachem aby alkohol nie uderzył za mocno po nosie. Dopiero po tym możesz decydować się na coraz mocniejsze wdechy. Warto próbować też wydychać powietrze raz ustami, a raz nosem; często pozwala to odkryć nowe nuty.
Teraz moment, na który czekałeś! Przejdź do smaku. Najpierw delikatnie skosztuj aby przyzwyczaić usta do mocnego alkoholu. Teraz możesz zdecydować się na mocniejszy łyk, pozwól mu na troszkę pozostać w ustach i staraj się z niego wydobyć, co najlepsze.” I tak to się właśnie robi, pozwalamy minimalnym dozom ulubionej substancji, spływać wolniutko w stronę przełyku.” https://www.youtube.com/watch?v=BspNoMHH3-c
Na sam koniec pozostaje finisz. Tutaj oceniasz posmak, który pozostaje w ustach. Zazwyczaj im dłuższy finisz, tym lepsza jakość alkoholu.
Polecam każdy z etapów ocenić w skali od 0 do 100 i następnie wyciągnąć średnią ocen. Myślę, że to najlepsza skala służąca ocenie danego drama.
Używam skali 0-100, bo mam większe pole do manewru w wystawianiu oceny niż w sali 0-10 lub niedobre, dobre, wyśmienite.
Teraz już wiesz jak degustować whisky! Przed Tobą do poznania świat pełen nowych smaków i aromatów.
Dzięki, że tworzysz z nami kulturę picia z klasą!
Sláinte!